Doorgaan naar artikel

Gasmarkt wacht op Brussels besluit

Gasmarkt premium

Foto: Joost Stallen

De gasprijs is alweer een week lang aan het dalen. Maar dat gebeurt op een markt waar weinig wordt gehandeld. Iedereen is immers ook al een week lang in ademloze afwachting van wat de Europese Unie gaat besluiten over een maximum gasprijs.

Het vanuit Brussel maximeren van de gasprijs hangt al sinds eind augustus boven de markt. De impact ervan op het prijsverloop op de gasmarkten hangt weer af van de precieze vormgeving van zo’n Europees besluit. Gaat een prijsplafond gelden voor al het gas? Of alleen wat van buiten de Europese Unie in komt? Of alleen voor Russisch gas? Hoe hoog wordt die maximumprijs? En gaat dat prijsplafond gelden als maximumprijs voor de doorverkoop van gas aan eindgebruikers? Of als ophoudprijs voor de handel op de Europese gasbeurzen?

Volle voorraden en nieuwe contracten

De markt opende op 12 september op een beduidend lager niveau dan vorige week. Met een gasprijs van € 1,73 voor levering in het eerstvolgende kwartaal ging het voor het eerst sinds 9 augustus weer onder de € 2. Dat lijkt weer wat meer in lijn met de reële, helemaal niet eens zo slechte vooruitzichten voor de gasmarkt voor komende winter, met in heel Europa goed gevulde gasvoorraden en volop nieuwe contracten met gasleveranciers anders dan Rusland.

Liever optreden tegen speculanten op gasmarkt

Vorige week sprak voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland zich tegen energieminister Rob Jetten nog uit tegen een door de politiek verordonneerde maximum gasprijs. Treed liever op tegen speculanten op de gasmarkt, die garen spinnen bij het opdrijven van de dagelijkse noteringen, terwijl de daadwerkelijke vraag naar gas helemaal zo hoog niet is. Die vraag zal echter door de door EU-lidstaten aangekondigde of ingevoerde steunmaatregelen minder hard teruglopen dan goed is voor een lagere gasprijs. Dat geldt ook voor dat mogelijke Europese prijsplafond. Dat leidt tot de verwachting dat de noteringen op de gasbeurzen de komende week eerder zullen stijgen dan nog verder dalen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin