Doorgaan naar artikel

Gasmarkt stopt met dalen

Foto: Twan Wiermans premium

Foto: Twan Wiermans

De dalende lijn van de gasprijzen is de afgelopen week wat omgebogen. De onrust in het Midden-Oosten maakt ook de energiemarkten onrustig.

Gekeken naar het weer is er weinig reden voor zenuwachtigheid op de Europese gasmarkten. Geen vooruitzichten op winterweer, dus om die reden ook geen opwaartse druk op de gasprijzen voor de komende dagen en weken. Vooruitkijkend naar latere kwartalen in het nieuwe jaar laat de markt de lijn van het tweede en derde kwartaal wel wat omhoog aan het buigen.

Transportbeperkingen kanalen

Ook gezien het ruime aanbod aan gas is er weinig reden voor bezorgdheid. Wat op de markten echter wel meespeelt, zijn de transportbeperkingen op de twee belangrijkste kanalen. Het Panamakanaal heeft te maken met de laagste waterstanden sinds mensenheugenis. Door droogte staat het water zo laag dat grote vrachtschepen er maar met de grootste moeite doorheen komen.

Bedreiging niet zomaar opgelost

De situatie op de route over de Rode Zee van een naar het Suzekanaal is nog wat zorgwekkender. De islamitische Houthi-rebellen, gesteund door Iran en op de hand van Hamas, bestoken er tamelijk lukraak vrachtschepen. Gezien de aankondiging van Israëls premier Netanyahu dat de oorlog met Hamas nog lang kan gaan duren, is ook deze bedreiging voor de wereldhandel niet zomaar opgelost.

Vraag is wel wat dat doet met de beschikbaarheid van gas voor Europa. Vanuit de VS kunnen lng-tankers ongestoord richting onze terminals. Voor de Qatarese tankers is er wel een risico. Op de langere termijn gaat de langzaam maar gestaag dalende lijn echter gewoon door.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin