Doorgaan naar artikel

Gasmarkt houdt zich rustig

Terwijl de olieprijs steeds verder stijgt, gaat de gasprijs juist omlaag.

Zowel voor de korte als voor de langere termijn gaan de gasprijzen deze week met een zichtbaar knikje in de grafiek omlaag. De prijzen tot en met 2025 zijn vandaag (19 september) bijna exact terug op het niveau van eind juli. Voor de jaren 2026 en 2027 is het prijsniveau nog wel duidelijk hoger dan twee maanden geleden. De afgelopen week is de gasprijs voor die jaren echter wel weer wat omlaag gegaan.

China zoekt kortetermijngas

Het economisch herstel in China na Covid gaat nog niet al te snel en dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De Chinese centrale bank neemt maatregelen om die groei weer aan te jagen. Ook lijkt China zich te roeren op de kortetermijnmarkt voor LNG, na de langetermijncontracten die China al eerder sloot.

Het aanbod aan gas voor de korte termijn krijgt vanuit Noorwegen weer een positieve impuls. Het aangekondigd onderhoud is voltooid. En de stakingen in Australië leiden aan de andere kant van de aardbol nog niet tot verminderde productie van LNG.

Prinsjesdag biedt weinig energienieuws

In Nederland lijkt Prinsjesdag niet een factor van groot belang voor de gasmarkt. Weliswaar heeft de regering de berichten over de ‘fossiele subsidies’ en de hoogte daarvan, inmiddels bevestigd – het zou zelfs nog ietsje meer zijn dan de € 37,5 miljard waar de demonstranten zo tegen te hoop lopen.

Echter, een versnelling van de al aangekondigde afbouw van de belastingvoordelen voor grootverbruikers van fossiel – waaronder de glastuinbouw – is nog niet aangekondigd. Een fasering als gevolg van een te grote economische impact op de glastuinbouw evenmin.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin