Doorgaan naar artikel

Gasmarkt gedraagt zich keurig

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

Gas voor het eerstvolgende kwartaal kost nu nog maar een vijfde van wat een inkoper er precies een jaar geleden kwijt voor was.

De vergelijking met augustus 2022 werd deze week vaker getrokken, vanwege de weer langzaam naar ‘normaal’ terugzakkende inflatiecijfers, die het CBS elke maand publiceert.

Vorig jaar steeg de inflatie naar records, juist ook omdat de energieprijzen en dan vooral de gasprijzen naar ongekende recordhoogtes gingen. Dit jaar is de kalmte teruggekeerd. Heel Europa is minder gas gaan gebruiken – zowel bedrijven als particulieren.

En heel Europa is ijverig aan de slag gegaan om de in Brussel afgesproken 90% vulgraad van de gasreserves te halen voor de start van de winter. In Nederland staat het metertje inmiddels op een redelijk geruststellende 87,7%. En ons nationaal gasverbruik ten opzichte van het gemiddelde van 219 tot en met 2021 op min 24,3%.

Strijd om vloeibaar gas kan zich verdiepen

Toch waarschuwen de energiemarktwatchers voor een te zorgeloze stemming. Want de Chinese economie is zich na de daar lang volgehouden Covid-winterslaap weer aan het oppompen. Dat betekent dat de strijd om de kubieke meters vloeibaar gas, die per tanker over de wereldzeeën varen, zich snel kan verdiepen. Omdat Europa het grootste deel van de lng niet met langlopende contracten heeft vastgelegd, maar op de spotmarkt inkoopt, kan een strenge winter hier of in Azië alsnog pijn gaan doen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin