Fruit en groente stuwen inflatie in juli

31-07-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Fruit droeg bij aan een hogere inflatie. Foto: G&F
Fruit droeg bij aan een hogere inflatie. Foto: G&F

Vers fruit was in juli 16% duurder dan in 2019, verse groente ruim 8%.

Dat blijkt uit inflatiecijfers uit België. Het land is de eerste in de EU die inflatiecijfers bekend maakt. Volgende week doet het CBS dat voor Nederland.

Vers fruit kostte in Belgische winkels 16,0% meer dan in juli 2019. Verse groenten zijn 8,4% duurder dan een jaar geleden. De prijsstijgingen zijn grotendeels het gevolg van een lager aanbod voor bepaalde producten door lagere oogsten na slechtere weersomstandigheden, schrijft het Belgisch Statbel. In juli 2019 was sprake van extreme hitte en hoge prijzen. Toch liggen winkelprijzen dit jaar dus hoger.

Belgische productstromen voor groente en fruit zijn nauw verweven aan de Nederlandse. Nederlandse telers en supermarktketens zijn op de Belgische markt actief.

Toptien stijgers

Corona speelt nog steeds een rol bij inflatie. De grootste prijsstijging in Belgische winkels is voor vis, door Belgische onderzoekers verse zeevruchten genoemd. Door de coronacrisis konden Marokkaanse pellers onvoldoende garnalen leveren. De prijs steeg 36%.

In de toptien was daarna vers fruit de snelste stijger met 16% hogere prijzen. Ook verse groente staat met een 8% prijsstijging in de toptien van snelste stijgers ten opzichte van 2019. De prijzen voor verse groente waren nog hoger in juni, waardoor het effect op de inflatie in juli voor verse groente wel een drukkende was.

Krachtig herstel bloemen

Opvallend is dat ook bloemen en planten 8% duurder waren in juli dan in 2019. Aanvankelijk stortte de markt volledig in voor sierteelt, maar die herstelde zich sterk.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer