Glas

Achtergrond

Glasgroentenprijzen week 30 in schaduw hitte 2019

Uitbetaalprijzen voor glasgroente in 2019 piekten in week 30 door hitte. Nu heerst vaak prijsdruk.

Vorig jaar was week 30 een buitengewone afzetweek voor tomaten, met dagprijzen boven de euro. Afgelopen week was van een heel ander kaliber. De Belgische veilingen noteerden een uitbetaalprijs van € 0,39 voor losse tomaten. Daarmee ligt de prijs wel boven de prijs van 2018 in week 30 (€ 0,31), maar onder het niveau van 2016 en 2017. De extreem hoge uitbetaalprijs in 2019 werd wel betaald over minder kilo‘s, door uitval na heel hoge etmaaltemperaturen.

Aubergine en komkommer gaven terrein prijs in week 30 door een lagere middenprijs. Voor komkommer is die met € 0,16 de meest kwetsbare. De prijsdruk verhevigt daarbij nog aan het begin van week 31.

Gat aardbeienproductie

Bij de afzet van fruit kwam de prijs voor aardbeien wat onder druk. Dat zet deze week (31) weer door. De productie lijkt iets hoger dan verwacht na een gat in de aanvoer. Die viel aanvankelijk samen met wat supermarktacties, waardoor de prijs in week 29 nog boven de € 5 lagen voor Elsanta.

Bij de afzet van vollegrondsgroente springt de witlofprijs in het oog. Die is in België met € 2 per kilo buitengewooon hoog en laat zich ook lastig vergelijken met Nederlandse prijzen.

De bloemkoolprijzen kwamen in lagere regionen met een middenprijs van rond de € 0,50. Dat is nog wel boven het prijspeil van 2019.

Klik hier voor de meest actuele dagprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.