Doorgaan naar artikel

Winkelprijs product open teelt piekt meer dan glas

Product van open teelt was duurder in Duitse winkels. Foto: Mark Pasveer

Product van open teelt was duurder in Duitse winkels. Foto: Mark Pasveer

Afgaande op Duitse winkelprijzen in augustus hebben glasgroente een gematigd prijsbeeld. Product uit open teelt piekt.

Aardbeien, peren, bladgroente en bloemkool waren duur in Duitse winkels. Het toont de lastige teeltomstandigheden bij open teelten. Bij bedekte teelt onder glas leidde dat niet tot prijspieken afgelopen maand. Dat blijkt uit inflatiecijfers van Destatis. Augustus was voor verschillende teelten een lastige maand, al is de Duitse inkoop van supermarkten dan nog stevig op Duits product gericht. Die inkoop weerspiegelt goed de vrije markt, omdat inkopers daar relatief vaak voor kiezen. Voor verschillend producten uit de open teelt wordt een fors hoger prijsbeeld gezien dan de voorgaande twee jaren.

Prijs voor paprika en tomaat loopt terug

Bij glasgroenten loopt vanaf mei de prijs voor paprika en tomaat terug in Duitse winkels. Bij tomaten liggen prijzen tussen het niveau van 2021 en 2022 in. De hoge prijzen voor paprika bewegen daarmee weer meer naar de lijn van 2022.

Ook bij fruit ligt de prijs voor peren en aardbeien duidelijk hoger. Bij peren is dat ook het gevolg van lastige teeltomstandigheden, die lagere voorraden opleverden aan het einde van het seizoen.

Beheer
WP Admin