Doorgaan naar artikel

Groente voor tweede jaar 10 procent duurder

Verse groente was in 2023 opnieuw meer dan 10 procent duurder. Conserven volgt dat spoor, fruit niet.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam met inflatiecijfers naar buiten, waarbij verse groente de inflatie blijft stuwen. In 2023 werden de prijzen voor verse groente opnieuw 10 procent duurder, terwijl de algemene inflatiecijfers uitkwamen op een plus van 3,8 procent. Klanten besteden overigens maar bijna een halve procent van hun uitgaven aan verse groente.

Bijzondere stijging

Toch is de prijsstijging van 10 procent bijzonder voor de categorie verse groente. Het is het tweede achtereenvolgende jaar, zo blijkt uit onderstaande diagram (waar door uitklappen in het vakje voor product ook prijsontwikkelingen voor fruit, conservengroente en diepvriesgroente zijn te zien).

Conservengroente

Bij conservengroente is de prijsstijging in 2023 het grootst geweest. Deze bedroeg 12,6 procent, nadat in 2022 een prijscorrectie van ruim 8 procent was genoteerd. Hier is sprake van een vertraging in prijscorrectie door het contractenstelsel in de afzet.

Vers fruit

Voor vers fruit kwam de prijsstijging in 2023 uit op 7,7 procent. Dat is voor deze categorie de grootste stijging in recente jaren, maar volgend op de prijsstijging van bijna 5 procent in 2022, is de prijsontwikkeling minder extreem.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin