Doorgaan naar artikel

Franse bond wil invoer tomatenplanten stoppen

Foto: EPA

Foto: EPA

De Franse boerenbond Confédération Paysanne (CP) wil vanwege de uitbraak van ToBRFV dat de invoer van tomatenplanten uit het buitenland wordt verboden.

“Het risico dat ze het virus binnenbrengen en verder verspreiden is groot, waarmee alle bioveiligheidsmaatregelen die we zelf nemen waardeloos zijn”, aldus de bond.

Circuits opnieuw onder de loep

De federatie, een militantere boerenorganisatie, reageert daarmee op de vondst van ToBRFV op een tomatenbedrijf in de Finistère in Bretagne. “Het is helaas niet verboden om voor de agrarische productie in ons land plantmateriaal in het buitenland te kopen. Om risico’s in de toekomst te vermijden, moeten alle circuits voor de productie en handel in zaden en planten opnieuw onder de loep worden genomen.”

Volledig schadeloos stellen

De CP eist bovendien dat getroffen telers volledig schadeloos worden gesteld op basis van een prijs die nog nader vastgesteld dient te worden en die afhankelijk moet zijn van hun omzet. “De enige oplossingen voor ToBRFV op dit moment: de internationale handel aan banden leggen, vernietiging van de betrokken planten, reiniging van het bedrijf en sterilisatie van de grond en alle gereedschappen”. somt de bond verder op.

Beheer
WP Admin