Doorgaan naar artikel

EZ: meer overleg groentesector bij volgende crisis

Het ministerie van EZ zal bij een volgende crisis met Europese opkoopregeling voor groente en fruit meer overleggen met de sector over de uitvoering.

Dat stelt het ministerie na evaluatie met de sector van de crisismaatregelen en uitvoering door Nederland na de boycot door Rusland. In de evaluatie schrijft het ministerie dat frequent overlegd is met de sector, maar nog niet voldoende.

Totnogtoe zijn drie Europese opkooprondes geweest die van een algemene ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ steeds meer gericht raakten op quota per productgroep. Dijksma had daar in de EU ook voor gepleit. Zo is in de lopende opkoopregeling (tot 30 juni) onderscheid gemaakt tussen bewaar- en glasgroenten. Daarmee moet voorkomen worden dat peentelers de regeling al snel zouden volstorten. Het ministerie erkent dat door de relatief hoge interventieprijs voor peen de tweede opkoopronde snel vol raakte en andere groente misschien buiten de boot vielen.

Wel concludeert het ministerie dat de interventieregeling bij fruit en groente een bodem in de markt gelegd heeft. De eerste maatregel viel midden in de oogst van hardfruit en sloot alweer snel. Dat heeft tot onduidelijkheid geleid bij telers of ze wel product kwijt konden via de regeling. Zij waren daardoor gedwongen product via een andere route af te zetten.

Ook blijkt uit de evaluatie dat de sector de inzet van het ministerie waardeert voor opening van alternatieve afzetmarkten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin