Doorgaan naar artikel

EZ: meer inzet kennisexport tuinbouw

Foto: RBI; kassenbouw

Foto: RBI; kassenbouw

Staatssecretaris Martijn van Dam wil in zijn exportbeleid en handelsmissies nog meer aandacht besteden aan de export van kennis en techniek.

Nederland moet de ‘Foodvalley van de wereld’ worden met duurzame en innovatieve techniek en kennis over duurzame voedselproductie. Daar is winst te halen in het verdienmodel voor de Nederlandse land- en tuinbouw, verwacht Van Dam. We kunnen niet de groeiende wereldbevolking blijven voeden met in Nederland geproduceerd voedsel, stelt hij in een kamerbrief. Voor productie in Nederland wil Van Dam ook een accent verleggen. Ook duurzame onbewerkte groente en fruit met een toegevoegde waarde hebben een plek in die nieuwe aanpak voor Nederlandpromotie onder de vlag ‘Made in Holland’. Producten die daar niet aan voldoen worden ‘uit de etalage gehaald’ bij buitenlandse missies over vertegenwoordigers.  Dat schrijft Van Dam in de kamerbrief ‘Toekomstbestendige Agrofood export’.

Verdienmodel

Van Dam noemt verschillende voorbeelden in de brief van verdienmodellen voor de Nederlandse tuinbouw. Telersvereniging Prominent heeft met het Glasshouse Academy een model om in het buitenland met kennis van de aangesloten telers een positie te verwerven. Ook Rijk Zwaan en East West Seeds hebben in Kenia en Tanzania stappen gezet met zaden en kennis voor de lokale markten. Telers kunnen die stap ook zelf zetten, zoals de bloementelers in Afrika stelt Van Dam, waardoor Nederland een regierol kan houden in internationale productstromen.

GroentenFruit Huis

Het GroentenFruit Huis laat in een reactie op de exportbrief weten dat Nederland niet de invoerfunctie moet vergeten en de rol van het overbelaste NVWA in de controlefunctie. Verder pleit het GroentenFruit Huis in het openlaten van de landbouwvertegenwoordigingen in Spanje en Engeland. Voor Engeland is dat vanwege de Brexit een belangrijke stap, stelt de koepel.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin