Groenten & Fruit Actueel
||

Nieuwe kennis ook gebruiken

Sinds 1 januari werk ik bij Delphy als adviseur Tomaat en Paprika. En dan hoor je nog eens wat, wat voor elk bedrijf erg nuttig kan zijn.
In paprika en tomaat worden proeven gedaan om te telen met zo min mogelijk energie, of zelfs zonder fossiele brandstoffen. - Foto: Fotostudio Atelier 68

In paprika en tomaat worden proeven gedaan om te telen met zo min mogelijk energie, of zelfs zonder fossiele brandstoffen. – Foto: Fotostudio Atelier 68

Sinds 1 januari ben ik in dienst bij Delphy als adviseur Tomaat en Paprika. En als Delphy-medewerker hoor je nog eens wat, wat voor elk bedrijf erg nuttig kan zijn.

Zo loop ik nu bijvoorbeeld mee bij proeven in paprika, tomaat, komkommer en aubergine. Het is waardevol om te zien, dat er steeds weer geïnvesteerd wordt in kennis. Zo zijn we beter voorbereid op de telkens weer nieuwe uitdagingen waar we als glastuinbouw voor staan.

Bij Delphy wordt steeds nieuwe kennis opgedaan en worden nieuwe inzichten verkregen. Telers en adviseurs die de proeven begeleiden, hebben die kennis als eerste in huis. Die kennis wordt natuurlijk graag gedeeld met telers, zo ontstaan er tevens nieuwe onderzoeksvragen.

Een goede productie halen met zo weinig energie kon al jaren, maar de noodzaak ontbrak

Ik vraag me weleens af of er wel genoeg met die kennis gedaan wordt. Het Nieuwe Telen lijkt inmiddels na tien jaar alweer oud. Maar afgelopen jaar zijn er in sommige kassen toch wonderen verricht. Telers staan versteld dat je toch een goede productie kan halen met zo weinig energie. Dit kon al jaren, maar de noodzaak ontbrak.

Telen met zo min mogelijk of zonder fossiele brandstof

Proeven in paprika en tomaat zijn er ook op gericht om te telen met zo min mogelijk energie, of zelfs zonder fossiele brandstoffen. Maar dan is er meer nodig dan later planten, eerder stoppen en kouder telen. Terugwinnen van warmte en ontvochtigen van de kaslucht zijn mogelijke oplossingen. Ieder bedrijf, zal voor zichzelf moeten kijken, wat de beste mogelijkheden zijn. Dit om het energievraagstuk van nu en in de toekomst goed in te vullen. Welke strategie past waar bij?

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers