Doorgaan naar artikel

Exirel één seizoen tegen suzuki-fruitvlieg

Voor de teelt van pruimen, kersen en blauwe bessen is het middel Exirel dit teeltseizoen met de nodige voorwaarden toegelaten ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg.

Vrijstellingen voor het tijdelijk gebruik van een regulier niet toegelaten middel, in een bepaalde teelt waar een teeltprobleem met de wél regulier toegelaten middelen niet voldoende kan worden bestreden, zijn de laatste jaren zeldzamer. Sinds 1 juli 2017 geldt voor nieuwe vrijstellingsaanvragen dat er binnen 3 jaar perspectief moet zijn op een oplossing.

Het dossier voor de reguliere toelating van Exirel is in 2015 ingediend. De zonale rapporteur heeft de evaluatie inmiddels afgerond. Het Ctgb beoordeelt momenteel een aanvraag voor een wederzijdse erkenning in de zone waarin ook Nederland zich bevindt. De verwachting is dat de besluitvorming niet tijdig is afgerond, waardoor Exirel niet beschikbaar is voor het teeltseizoen van 2023. De NVWA constateert dat sinds 2015 het verkrijgen van een reguliere toelating in Nederland van een middel op basis van cyantraniliprole zicht gaf op concreet perspectief, maar dat er geen sprake meer is van een kortstondige overbrugging naar een reguliere oplossing.

Naar weerbaar teeltsysteem

Vanuit het belang van de transitie naar een weerbaar teeltsysteem, zoals beschreven in de Toekomstvisie gewasbescherming 2030, is het daarom volgens de overheid gewenst dat de aanvrager van een vrijstelling, in dit geval de Nederlandse Fruittelersorganisatie, op korte termijn inzet op alternatieven. De NFO heeft aangegeven dat in Europa onderzoek plaatsvindt naar sluipwespen voor toepassing in afgeschermde ruimten. Ook wordt de toepassing van steriele mannetjes van de suzuki-fruitvlieg onderzocht.

Beperkte periodes voor Exirel

Voor nu is er dus een in de tijd beperkte vrijstelling. Bij de minister is met succes gepleit voor een ruimere vrijstelling dan het Ctgb-advies. Het middel mag nu één keer per jaar ingezet worden en niet, zoals het Ctgb adviseerde, eens per 3 (kers en pruim) of 2 jaar (blauwe bes en druif). Exirel mag ingezet worden in de onbedekte teelt van kers, pruim en blauwe bes en vanaf 15 juli in de onbedekte teelt van druif voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Voor kers is de periode begrenst tot 15 augustus, voor blauwe bes tot 28 september en voor pruim tot 30 september.

Driftreductie aantonen

Nieuw is dat voorgeschreven staat dat bij de gecontroleerde distributie de teler vooraf aantoont bij de leverancier dat voldaan kan worden aan de spuitdriftreductie-eisen. De koper moet een melding doen bij een distributeur die is geregistreerd bij Stichting Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen. Bij de melding moet ook het areaal van de betreffende teelt(en) worden gemeld op basis van de meest actuele gegevens van de Landbouwtelling en Gecombineerde opgave 2023.

Ook moet de teler aantonen te kunnen voldoen aan de eisen ten aanzien van driftreductie. De koper overlegt daartoe een SKL2 keuringsrapport niet ouder dan 3 jaar, of voor spuitapparatuur niet ouder dan 3 jaar een aanschafbewijs, waaruit blijkt dat het spuittoestel kan voldoen aan de driftreductie. Indien de teler gebruik maakt van een techniek uit de klasse DRT97,5 wordt een ondertekende eigenverklaring getoond waar verklaard wordt dat de te behandelen percelen beschikken over een teeltvrije zone van ten minste 4,5 meter.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin