Doorgaan naar artikel

Europese Commissie: scherpere klimaateisen

CO2-leiding in een kas

CO2-leiding in een kas

Nederland is positief over de klimaatstrategie die de Europese Commissie woensdag presenteerde.

Het meest ambitieuze scenario is dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Broeikasgassen die dan nog worden uitgestoten, moeten bijvoorbeeld worden opgeslagen zodat er niet meer CO2 in de lucht komt. EU-klimaatcommissaris Miguel Canete is ervan overtuigd dat dat haalbaar is.

“Dit is het soort langetermijnstrategie dat Nederland wil zien voor Europa”, reageerde de Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom. Volgens hem zal die ertoe bijdragen om van de klimaatconferentie die volgende week in het Poolse Katowice plaatsvindt een succes te maken.

Lees verder onder de tweet

Ontoereikend

In de vorige EU-strategie was het doel in 2050 nog de broeikasgasuitstoot met 80 tot 95% terug te dringen vergeleken met 1990. Dat wordt als volstrekt ontoereikend gezien om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 1,5 graden Celsius.

Volgens Canete kan een klimaatneutraal Europa de economie in de EU in 2050 met 2% vergroten. “Vandaag betaalt Europa € 266 miljard per jaar aan energie-import.” De invoer zou met 70% dalen, aldus de Spanjaard. “De € 2 tot 3 biljoen die we besparen, kan dan in modernisering van de economie worden geïnvesteerd.”

Jaarlijks is volgens Canete tot € 290 miljard aan investeringen nodig. Hij voorziet veel minder voortijdige doden door luchtvervuiling en een afname van de medische kosten van € 200 miljard.

Lees verder onder de foto

Een CO2-leiding wordt aangesloten in een kas. De glastuinbouw wil al in 2040 toe naar netto nul uitstoot van CO2.

Een CO2-leiding wordt aangesloten in een kas. De glastuinbouw wil al in 2040 toe naar netto nul uitstoot van CO2.

‘Mik op 10 jaar eerder’

Greenpeace ziet in de nieuwe strategie een ‘glimp van hoop’. “Netto nul uitstoot in 2050 geeft Europa een kans om rampzalige klimaatverandering te voorkomen.” Mikken op 10 jaar eerder zou echter meer zoden aan de dijk zetten, aldus de milieuorganisatie. Het Wereldnatuurfonds vindt dat ook. De glastuinbouw wil dat punt in 2040 bereiken.

‘Geen subsidie vleesproductie’

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy hekelt dat de Europese Commissie geen politieke keuzes maakt, bijvoorbeeld over de voedselproductie. “Als we de economie klimaatneutraal wil maken, kunnen we niet weer miljarden aan Europese subsidie steken in meer vleesproductie of het bouwen van luchthavens.”

De EU-lidstaten moeten zich nog uitspreken over de strategie. Het Europees Parlement toonde zich al eerder voorstander van een uitstootloze economie in 2050.

Lees ook het interview met Pieter van Geel: Het zal echt anders moeten

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin