Europees akkoord over handel in CO2-rechten

09-11-2017 | Laatste update op 02-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een deal gesloten over de vermindering van de handel in CO2-rechten.

Onderhandelaars bereikten na een nacht onderhandelen een principeakkoord over herziening van het zogeheten ETS-systeem. Grote Nederlandse glastuinbouwbedrijven werken met dit systeem en zijn niet verplicht CO2-opgave te doen voor het sector CO2-systeem.

Prijs geleidelijk omhoog

Het systeem stimuleert bedrijven nu te weinig om hun CO2-emissie te verlagen, omdat er te veel emissierechten in omloop zijn. Het totaalaantal rechten gaat vanaf 2021 geleidelijk omlaag, waardoor vervuilende bedrijven meer moeten betalen voor hun CO2-uitstoot. Het betreft ruim 12.000 industriële bedrijven en energieproducenten.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) onderhandelde mee, maar is niet onder de indruk. “Het wordt niet het vlaggenschip voor EU-klimaatbeleid. Aanvullend nationaal en Europees beleid blijft essentieel.”

Geen shocktherapie

Esther de Lange (CDA) erkent dat geen sprake is van ‘fossielvrije shocktherapie’. “Deze deal zal leiden tot een geleidelijke en grootschalige transformatie van onze economie, naar een meer duurzame productie en het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer