Doorgaan naar artikel

Europa zucht onder droogte en hitte

Zomer 2022 is heet en droog. In grote delen van Europa leidt dat tot schade aan landbouwgewassen en kleinere oogsten. Bijna twee derde van de totale oppervlakte is in gevaar. Een overzicht.

Al vroeg in het voorjaar kwamen zorgelijke berichten uit landen als Italië, Spanje en Portugal. Later volgde landbouwreus Frankrijk. Nederland kende na een natte winter ook een bijna record-droog voorjaar. Dankzij regen in juni leek het hier goed te komen met het groeiseizoen. Maar juli was bijna overal schroeiend heet en droog en augustus volgt dat voorbeeld waardoor ook hier de problemen en de zorgen toenemen.

Droogteproblemen nemen snel toe

Het overzicht dat het Europese Droogte Observatorium (EDO) deze week gaf van de situatie is dan ook geen verrassing. Maar dat maakt het niet minder heftig (zie kaartje in kader). Maar liefst 47% van de oppervlakte van de Europese Unie heeft een acuut vochttekort in de bodem. Hier geldt een waarschuwingsfase. Voor 17% geldt zelfs de alarmfase. Daar is de vegetatie in een stresstoestand. Half juli waren die percentages nog 44% en 9%. De droogteproblemen nemen dus snel toe.

Wereldwijd haalde afgelopen maand de top-drie van warmste julimaanden ooit. De andere heetste juli’s waren in 2016 en 2019. In West-Europa viel record-weinig neerslag en in het grootste deel van Europa was juli (veel) droger dan gemiddeld, meldt het Europese weercentrum ECMWF.

Lees verder onder de droogtekaart

Dit alarmerende kaartje publiceerde het Europese Droogte Observatorium (EDO) deze week. Rood is: alarm: vegetatie stress in verband met vochttekort (17% van het oppervlak). Oranje is: waarschuwing voor vochttekort (47%). Twee derde van de EU is dus in de gevarenzone. Het kaartje combineert gegevens over bodemvochtigheid, neerslagtekort en vegetatie.
Dit alarmerende kaartje publiceerde het Europese Droogte Observatorium (EDO) deze week. Rood is: alarm: vegetatie stress in verband met vochttekort (17% van het oppervlak). Oranje is: waarschuwing voor vochttekort (47%). Twee derde van de EU is dus in de gevarenzone. Het kaartje combineert gegevens over bodemvochtigheid, neerslagtekort en vegetatie.

Van half juli dateert ook de laatste opbrengstprognose voor de hele Europese Unie. Daarin was sprake van te verwachten opbrengstdalingen van 8 tot 9% voor korrelmais, zonnebloemen en soja, terwijl voor wintergranen opbrengsten dichtbij of iets onder het meerjarig gemiddelde werden verwacht. Koolzaad kent een goede oogst dit jaar. De meeste zorgen zijn er nu om de latere teelten en over voedergewassen. Dat is dan over de hele linie gerekend. Plaatselijk en regionaal zijn er grote verschillen en grote problemen.

Droogte niet enige probleem

Copa Cogeca, de Europese koepelorganisatie van boerenorganisaties, bevestigt dat er grote problemen zijn in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Roemenië. Zelfs Engeland wordt door droogte geteisterd. Daar tegenover staan delen van Europa die juist een goed jaar beleven, zoals (delen van) Polen en de Baltische staten. Copa wijst er wel op dat droogte niet het enige probleem is voor veel boeren, maar dat ze ook kampen met slechte beschikbaarheid van meststoffen en hoge kosten, en dat die volgend jaar niet weg zullen zijn. Ze pleit daarom voor een vlotte vervroegde uitbetaling van EU-steungelden vanaf 16 oktober. ‘Door de energiecrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is 2022, nog los van de droogte, een afwijkend jaar. Dat leidt tot supoptimale benutting van middelen met gevolgen voor de productie’.

Medeauteur: Ruud Peijs

Lees ook over droogte in Nederland: Zo gaan telers in Zeeland om met droogte

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin