Doorgaan naar artikel

EU-Parlement niet te spreken over glyfosaat-voorstel

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Het Europees Parlement is niet te spreken over het voornemen van de Europese Commissie om onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van 10 jaar te verlengen.

Het Europees Parlement heeft vorig jaar een resolutie aangenomen, waarin werd aangedrongen op een toelating van maximaal zeven jaar. Daar werd Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis meermalen aan herinnerd tijdens een debat in het parlement, dinsdagmiddag.

De sociaaldemocraten willen een verbod op glyfosaat, zolang niet buiten twijfel vaststaat dat de werkzame stof onschadelijk is voor de volksgezondheid. Veel Europarlementariërs drongen aan op toepassing van het voorzorgsbeginsel, waarmee bedoeld werd dat het middel niet kan worden toegelaten gezien de twijfel die er over heerst.

Er werd onder andere door Bas Eichout (GroenLinks) forse kritiek geuit op Monsanto, dat onderzoekspublicaties zou hebben beïnvloed op basis waarvan Europese autoriteiten de stof glyfosaat hebben beoordeeld. Andriukaitis benadrukte dat de standpunten van de Europese Echa en EFSA die beide oordelen dat glyfosaat bij normaal gebruik geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, niet anders zouden zijn geweest als de betrokken publicaties niet bij het onderzoek waren betrokken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin