Doorgaan naar artikel

Adema houdt kruit droog over toelating glyfosaat

Nederland zal in Brussel nog niet stevig inzetten tegen de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat. Dat zegt minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer heeft de minister gevraagd in Europa tegen de vernieuwde goedkeuring van glyfosaat te stemmen. Het besluit daarover wordt, naar verwachting, in de tweede week van oktober genomen in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (Scopaff).

Volgende week is er een eerste bespreking in het Scopaff over de hernieuwde toelating van glyfosaat. De minister zit daar zelf niet bij. Hij laat zich daar vertegenwoordigen door hoge ambtenaren. Die zullen daar uitleggen dat het Nederlandse parlement erop aandringt tegen de toelating te stemmen.

Zwaarwegende rol Kamer

De Europese Commissie zou van plan zijn glyfosaat een goedkeuring te geven voor vijftien jaar. Hoe het voorstel van de Europese Commissie precies is geformuleerd, is nog niet bekend. De minister wil dat voorstel eerst afwachten, voordat het kabinet een standpunt zal innemen. Bij de standpuntbepaling betrekt de minister het advies van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden en “zal uiteraard de aangenomen Kamermotie een zwaarwegende rol spelen.”

Advies EFSA en Pesticide Action Network

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft in juli van dit jaar advies uitgebracht over de onkruidbestrijder. Volgens EFSA zijn er geen doorslaggevende redenen om de toelating tegen te houden, ook al zijn er op een aantal punten nog wel leemtes in de kennis.

Eerder deze week stelde actiegroep Pesticide Action Network dat bij de beoordeling van glyfosaat belangrijk bewijs is genegeerd, waardoor de stof ten onrechte de kwalificatie ‘niet kankerverwekkend’ zou hebben gekregen.

Politieke discussie

De toelating van glyfosaat is al jarenlang onderwerp van politieke discussie, zowel in Europa als in het Nederlandse parlement. Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en D66 hebben herhaaldelijk moties ingediend om het gebruik ervan aan banden te leggen.

De Europese Commissie heeft zes jaar geleden een verlenging van de toelating voor vijf jaar voorgesteld. Na een langdurige en ingewikkelde discussie kreeg dat voorstel uiteindelijk voldoende steun van de lidstaten. Ondertussen is een uitgebreide studie gedaan naar glyfosaat. Omdat die studie niet tijdig klaar was, is tussentijds de toelating nog weer met een jaar verlengd. Die toelating loopt in december af.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin