‘Energieprijzen veren op met beurskoersen’

17-11-2020 | |
de Bruijn
Sjors de Bruijn Energieanalist
Kwekers en telers in het kassengebied NEXTgarden met collectieve verwarming. - Foto: Vidiphoto
Kwekers en telers in het kassengebied NEXTgarden met collectieve verwarming. - Foto: Vidiphoto

Olie en gas zijn met de beurzen mee gestegen vanwege positief nieuws over een coronavaccin. Elektra daalt alweer.

De koers voor aardgas ging afgelopen week weer wat omhoog. Dit gebeurde toen bekend werd gemaakt dat er een doorbraak was in een mogelijk vaccin tegen corona. Beurzen reageerden hier zo positief op dat de AEX uiteindelijk het niveau van voor de coronacrisis bereikten en ook de energieprijzen mee omhoog namen.

Tot grote stijgingen kwam dit overigens niet; de gasmarkt corrigeerde zich iets naar beneden later in de week. Alle gasopslagen in Europa zijn voldoende gevuld, zo blijkt uit de cijfers. Ze worden de komende weken voorzien van aanvoer uit Noorwegen en LNG-leveringen uit de VS. Echte kou is er dan ook nog niet geweest dit jaar, een jaar waarin het met het recordaantal van 229 dagen nog nooit zo lang boven de 10 graden.

Stroomprijs weer gedaald

De dagprijzen voor elektra zijn door gunstige weersomstandigheden weer gedaald, met in de nacht soms min-uren. Hiermee is de koers weer naar het oude niveau teruggekeerd, nadat er verleden week weinig windopbrengst was en de stroomprijs hierdoor opwaarts beïnvloed werd. De langetermijncontracten zijn afgelopen week opgelopen, maar bevinden zich nog wel binnen de bandbreedte van een dalende trend. De opwaartse kracht lijkt wat weggeëbd te zijn, mogelijk als gevolg van de beurzen, waar de opgaande rally ook afgevlakt lijkt te zijn. Deze koersbeweging is ook te zien in de onderliggende kostencomponenten, zoals steenkool en de CO2-emissierechten.

Minder steenkool voor opwek elektra

Hernieuwbare energiebronnen gaan in de komende jaren een einde maken aan het gebruik van steenkool. Groene stroom is naar verwachting in 2025 wereldwijd de grootste bron van elektriciteitsopwekking. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in het onderzoeksrapport ‘Renewables 2020’. Daaruit blijkt dat de wereldwijde installatie van groene stroom dit jaar een recordniveau bereikt.

Bijna 90% van de groei van de totale stroomcapaciteit is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Slechts 10% wordt aangedreven door gas en kolen. Waterkracht zal vrijwel de helft van de groene stroom blijven leveren. Dat is tevens de grootste bron van hernieuwbare elektriciteit ter wereld, gevolgd door zonne- en windenergie.

Komend jaar zal India naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de opleving van hernieuwbare energie

China en VS jagen duurzame energie op

China en de Verenigde Staten zijn volgens de voorspellingen van het IEA belangrijke aanjagers van de groei van hernieuwbare energiebronnen. De ontwikkelaars profiteren daar nog snel van de stimuleringsregelingen die aflopende zijn. Het is nog onduidelijk welke kant dat komende jaren op gaat, omdat het overheidsbeleid daarin bepalend wordt. Welke koers gaat de nieuwe Amerikaanse president varen?

Komend jaar zal India naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de opleving van hernieuwbare energie. De groei in dit land laat per 2020 bijna een verdubbeling zien. De Europese Unie is tevens een drijvende kracht waar de capaciteitsuitbreidingen in 2021 volgens prognoses snel toenemen.

Olie vraagt om ‘schokbrekers’

De koers voor een vat olie steeg de afgelopen week enorm na het positieve bericht over het nieuwe coronavaccin, nadat de koers al de richting naar boven had gevonden tijdens en na de presidentsverkiezingen. Ook al is de olieprijs nog lang niet terug op het oude niveau, een stijging van 10% is natuurlijk een uitzonderlijke beweging op de oliemarkt. Het niveau van voor corona is nog ver weg en zal uiteindelijk moeilijk worden om te bereiken als alle beperkingen gehandhaafd blijven de komende maanden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over


Beheer