Doorgaan naar artikel

‘Energiemarkten allemaal in de min’

Ook de beurs van OPEC-land Koeweit gaat omlaag, net als de olieprijs en bijna alle energieprijzen.   foto: ANP premium

Ook de beurs van OPEC-land Koeweit gaat omlaag, net als de olieprijs en bijna alle energieprijzen. foto: ANP

Dag-gas is stabiel, maar langetermijngas daalt mee met de overige economische koersen. Net als alle andere energiemarkten.

De vraag naar gas is vrij stabiel en zo ook de prijsvorming van het kortetermijngas van de laatste weken. Afgelopen week is de aanvoer van LNG-gas licht afgenomen, waardoor een zeer kleine opwaartse druk ontstaan is. De langetermijnprijzen hebben wel een mooie daling laten zien, aannemelijk als gevolg van alle economische en oliegerelateerde perikelen. In de huidige markt kan gas ingekocht worden op een niveau dat onder het lage niveau van 2016 mogelijk was.

Gasbergingen aangesproken

De gasbergingen in Europa zijn op dit moment voor gemiddeld 56% gevuld en in Nederland voor circa 48%. Doordat de bergingen ondanks alle aanvoer van LNG en het royale aanbod van pijplijngas toch behoorlijk zijn aangesproken, kan er voor de rest van het jaar relatief veel nodig zijn voor het bijvullen van de bergingen. De vraag naar gas voor het vullen van de bergingen en voor het produceren van elektra kan ervoor zorgen dat de prijs in het derde kwartaal licht zal stijgen.

De prijzen voor de korte termijn zijn continu op een laag niveau met af en toe een uitschieter omhoog

Elektriciteit laag

Afgelopen week is de prijs van langetermijncontracten licht gedaald. Dit is conform de trend die zich al vanaf het laatste kwartaal van 2019 aan het ontwikkelen is. De prijzen voor de korte termijn zijn continu op een laag niveau met af en toe een uitschieter omhoog of omlaag.

CO2-emissiehandel

De prijs van kolen is op een dermate laag niveau aangekomen dat het niet aannemelijk is dat er nog veel ruimte voor dalingen is. De CO2-emissieprijzen zijn op dit moment aan het dalen tot zelfs enige momenten onder de € 20 per ton. Dit is het laagste niveau sinds februari 2019 en mogelijk is hier nog ruimte voor verdere dalingen. Doordat de economie steeds verder stilgezet is, neemt de uitstoot van CO2 verder af, waardoor er minder rechten voor uitstoot noodzakelijk zijn.

Olievraag en -prijs laag

De prijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft tot gevolg dat de prijs fors onderuit gegaan is. Doordat het coronavirus ervoor zorgt dat er minder vraag naar olie is, is er sprake van een versterkend negatief effect. De laatste dagen worden de economische problemen steeds groter, waardoor de verwachting is dat de vraag nog veel verder zal gaan afnemen.

De OPEC heeft de vraagprognose en de verkoopprijs van futures naar beneden bijgesteld. Ook de voorraad ruwe olie in Amerika is sterker gegroeid dan analisten hadden verwacht. De olieprijs blijft vermoedelijk in een vrije val totdat de OPEC-leden de strijdbijl begraven, sommige leden de productie weer gaan inperken of de Amerikaanse schaliebedrijven vanwege hun relatief hoge kostprijs de productie verlagen of zelfs stopzetten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin