Doorgaan naar artikel

Eerste tuinder failliet door duur gas

Oirschot Organics lijkt het eerste glastuinbouwbedrijf dat failliet is mede of vooral door het dure gas. De curator wil deze week geld zien om de crediteuren te betalen.

Rechtbank Oost-Brabant heeft vorige week uitspraak van faillissement gedaan over het biologische glasgroentebedrijf Oirschot Organics. Het biologische teeltbedrijf met in totaal 3,7 hectare kassen in Middelbeers en Oirschot, bleef in gebreke bij zijn energieleverancier, die het faillissement aanvroeg.

Curator Geurt te Biesebeek van Aben & Slag Advocaten neemt deze week de tijd om de markt te benaderen en een koper voor het bedrijf te vinden. “De huidige eigenaar heeft uiteraard een kennisvoorsprong”, aldus Te Biesebeek. De curator gaat ervan uit dat, ongeacht wie er biedt, het bedrijf de getaxeerde marktwaarde moet opleveren. “De partij die dat op tafel kan leggen, zodat alle crediteuren betaald kunnen worden, kan het kopen.” Als het juiste bod komt, hoopt de curator er vrijdag 18 februari een klap op te kunnen geven.

Gasprijs blijft hoog en hoger

De acute liquiditeitsproblemen waarin het bedrijf, dat lid is van The Greenery, is terechtgekomen, lijkt het eerste voorbeeld van een faillissement voor een glastuinbouwbedrijf als gevolg van de sinds een jaar verzesvoudigde prijzen voor daggas. Maandag 14 februari steeg die prijs alweer bijna 10 cent als gevolg van de nog altijd toenemende spanningen tussen Rusland enerzijds en Oekraïne, Europa en de NAVO anderzijds.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin