Doorgaan naar artikel

Spanning op gasmarkt blijft hoog

De gasmarkt blijft jojo’en tussen hoop en vrees, oftewel tussen 58 cent anderhalve week geleden en 88 cent gisteren.

De spanning aan de Oekraïense grens wil maar niet afnemen. Ook van het bezoek van onze premier en minister van Buitenlandse Zaken aan Kiev mag weinig rustgevends verwacht worden op de energiemarkten.

Dat de gasprijs op 1 februari toch weer wat is gedaald, heeft eerder met de milde winterweersverwachting te maken en met de extra gasaanvoer vanuit Noorwegen en vanuit de VS (LNG). Ook de extra wind heeft de windmolens wat pittiger laten draaien. Ruimte op de stroommarkt geeft ook gas wat lucht.

Teelt niet langer uit te stellen

De zorgen in de glastuinbouw blijven ondertussen groot. Het uitstellen van de teelt in de hoop op het ondertussen weer naar acceptabel niveau terugzakken van de dagprijs van aardgas of van de prijs voor levering in het volgende kwartaal, heeft zo zijn grenzen. Bij plantenkwekers is het nu toch spitsuur, waar het de uitlevering van jonge plantjes aan de glasgroentetelers betreft. Van uitstel van de teelt komt bij de telers toch zelden of nooit afstel: de kas een heel seizoen leeg laten liggen is voor vrijwel niemand een optie.

AgroEnergy stelt verwachting bij

AgroEnergy verwachtte aan het begin van de energieprijzenstijging dat dat niet te lang kon gaan duren. Gasprijzen van meer dan 50 of 60 cent, waar we het toen over hadden, waren immers eigenlijk voor iedereen onbetaalbaar. In een terugblik op het jaar van extremen 2021 en een ook nog niet heel hoopvolle vooruitblik naar 2022, voorziet directeur Rien Bot dat waarschijnlijk de energieprijzen niet binnen afzienbare tijd zullen normaliseren. “Tot de zomer blijft het een kwestie van overleven voor veel glastuinbouwbedrijven.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin