Doorgaan naar artikel

Nord Stream 2 in sanctiepakket VS

Het milde winterweer met wel geregeld wind is gunstig voor de energieprijzen, maar Poetin en dreigende taal van Biden werken niet mee.

President Biden van de Verenigde Staten liet op 7 februari in een gezamenlijke persocnferentie met de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz weten dat de VS dwars voor het openen van gaspijplijn Nord Stream 2 gaat liggen als Rusland de Oekraïne binnenvalt. De Amerikaanse weerstand tegen de pijplijn onder de Oostzee direct van Rusland naar Duitsland is al veel ouder dan huidige spanningen. Uitspraken daarover veroorzaakten ook in 2021 al geregeld opwaartse druk op de gasprijs, al was die toen uiteraard nog veel lager dan de huidige prijs van rond de 80 cent per kuub.

Meer Amerikaans LNG naar EU

Die aanhoudende spanningen aan de oostgrens van de Oekraïne houden ook de gasprijzen hoog. Daar konden ook de lange gesprekken die de Franse president Macron op 7 februari met Poetin voerde, niet veel aan verhelpen. De strijdlustige taal van Biden gaat gepaard met het aanbod van meer vloeibaar LNG dat per schip naar Europa moet komen ter vervanging van al het Russische gas dat Europa nu afneemt en dat ook de meeste Nederlandse kassen warm houdt.

De nog relatief nieuwe Duitse regering is wel in algemene bewoordingen solidair met Biden en de EU als het gaat om aangekondigde economische sancties. Maar over het in dat sanctiepakket wel of niet opnemen van de Nord Stream 2 heeft Berlijn zich nog niet expliciet uitgesproken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin