Doorgaan naar artikel

Dijkgraaf bedankt voor LTO-voorzitterschap

Elbert Dijkgraaf is gevraagd te solliciteren naar het voorzitterschap van LTO Nederland, maar daar ziet hij vanaf.

De voormalig financieel- en landbouwwoordvoerder van de SGP in de Tweede Kamer zegt dat hij geen tijd heeft voor het voorzitterschap van LTO. Hij heeft, meldt hij, ‘recent allerlei klussen aangenomen’, die hij zou moeten afzeggen als hij voorzitter van LTO zou worden. Die klussen afzeggen vindt hij ‘niet fair. Als je iets belooft, moet je het ook doen’. De vraag om te solliciteren voor het voorzitterschap kwam van het bureau Maes & Lunau, dat voor LTO Nederland de sollicitatieprocedure ondersteunt en de werving begeleid.

Gesprekken met kandidaten voor het voorzitterschap

Op de vraag of Dijkgraaf eventueel beschikbaar zou zijn voor het LTO-voorzitterschap na afronding van zijn klussen reageert hij: “Die duren nog een paar jaar.” Dijkgraaf is lid van de Commissie-Remkes, het college dat het kabinet heeft geadviseerd over de stikstofproblematiek.

Vorige week heeft de vertrouwenscommissie van LTO Nederland naar verluidt gesprekken gevoerd met kandidaten voor het voorzitterschap. Jaap Haanstra uit Luttelgeest en Jan Cees Vogelaar uit Lelystad hebben openlijk hun kandidatuur voor het voorzitterschap bekendgemaakt. Ook de Friese melkveehouder Broer Roorda uit Grouw heeft laten weten voorzitter te willen worden.

Selectieprocedure

De voorzitterspositie is vrijgekomen na het aftreden van Marc Calon. De vacature is half juli opengesteld. De selectieprocedure loopt tot eind oktober of begin november, wanneer het bestuur met een voordracht in de Ledenraad zal komen. De Ledenraad beslist over de benoeming van de voorzitter.

LTO Nederland doet geen mededelingen over het aantal sollicitaties en hoeveel kandidaten zijn geselecteerd voor een gesprek met de vertrouwenscommissie. De gesprekken worden deze en volgende maand gevoerd. Daarbij zijn zowel het LTO-bestuur als zes vertegenwoordigers van de ledenraad betrokken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin