Doorgaan naar artikel

Tuindersvoorman Van der Tak nieuwe voorzitter LTO

Sjaak van der Tak wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland. Hij volgt per 1 januari 2021 de in mei opgestapte Marc Calon op.

Glastuinbouw Nederland moet op zoek naar een opvolger van voorzitter Sjaak van der Tak. De voorman van de Nederlandse glastuinders is gisteren door de ledenraad van LTO Nederland omarmd als de nieuwe voorzitter van de belangenbehartigingsorganisatie van boeren én tuinders in Nederland.

Van der Tak is sinds oktober 2017 voorzitter van toen nog LTO Glaskracht. Voor vier jaar benoemd had hij nog een jaar te gaan. Maar het combineren van de twee functies is niet aan de orde.

Oproep tot eenheid

De overstap van de voormalig CDA-burgemeester en de eerste niet-tuinder die landelijk voorzitter van de glastuinders werd, kwam voor zijn eigen organisatie als een verrassing. Van der Tak kwam eind augustus wel al in beeld bij de boeren met een interview in vakblad Boerderij. Daarin predikte hij eenheid onder boeren onderling en onder alle agrarische deelsectoren.

“Daarmee werd wel duidelijk dat hij Glastuinbouw Nederland hechter wilde laten samenwerken met de andere organisaties binnen LTO”, aldus woordvoerder Jakoline van Straalen van Glastuinbouw Nederland. “We gaan er vanuit dat hij die lijn zal voortzetten.”

Transitieperiode van een half jaar

Glastuinbouw Nederland zal het komend half jaar bestuurlijk een transitieperiode ingaan, voorziet van Straalen. Het zoeken en vinden van een geschikte kandidaat om van der Tak op te volgen zal ongeveer zo lang duren. Of ondertussen iemand uit het bestuur het voorzitterschap zal waarnemen of dat er een interim-voorzitter aantreedt, is iets dat samen met de vertrekkend voorzitter de komende weken zal worden besproken.

Ook de manier waarop Van der Tak zijn opvolger nog kan inwerken op de talrijke dossiers in de glastuinbouw moet nog worden bepaald. “Hij blijft natuurlijk binnen LTO”, blikt Van Straalen daar met vertrouwen op vooruit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin