Doorgaan naar artikel

‘De T in LTO eindelijk eens vooraan’

Sjaak van der Tak gaat LTO Nederland leiden. Is hij daarmee verloren voor de tuinbouw?

“Sjaak is een verbinder, een gedreven bestuurder met veel kennis van zowel de agrarische sector als de politiek. Wij gaan zijn vakmanschap en netwerk zeker missen.” Dat schrijft directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland in een reactie op de aanstelling van Sjaak van der Tak als nieuwe voorman van LTO.

Voorzitter LTO is ‘boerenvoorman’

De onuitgesproken gedachte hierachter is dat de voorzitter van LTO Nederland zich alleen maar met boeren en niet met tuinders bezig houdt. Een logische gedachte, want de voorgangers van Van der Tak hielden zich ook zelden of nooit heel actief bezig met de belangen van de telers van groente, fruit en siergewassen.

Omdat daar hun affiniteit van huis uit niet lag? Omdat de landbouw en veeteelt nu eenmaal intensiever met overheid en regelgeving te maken hebben? Of omdat de tuinbouw – en vooral de ondernemers in de glastuinbouw – liever de eigen boontjes dopt?

Beter laat dan nooit

De T van LTO staat wel degelijk voor Tuinbouw. En Glastuinbouw Nederland maakt wel degelijk deel uit van de ‘LTO-familie’, ook al was er 15 jaar geleden een breuk met de landelijke en regionale LTO’s nodig om een eigen glastuinbouworganisatie er te laten komen. Dat er nu eindelijk een tuinbouwman aan het roer komt van LTO Nederland is dus een gevalletje ‘beter laat dan nooit’.

En wellicht duidt het op een nieuwe balans. Plantaardig heeft immers de toekomst, beter voor klimaat en gezondheid. Het is ook een keuze voor marktgericht ondernemerschap, iets waar de gemiddelde tuinder ontegenzeggelijk in voorloopt op de gemiddelde boer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin