Doorgaan naar artikel

Diederik Samsom: ‘Revolutie in tuinbouw’

“Je moet het de tuinbouw nageven: er vindt een revolutie plaats op dit moment.” Dat was de eerste reactie van PvdA-partijleider Diederik Samsom na zijn werkbezoek vandaag aan Rijk Zwaan in De Lier.

Het bezoek maakt onderdeel uit van een tour langs bedrijven die er ondanks de crisis in slagen te groeien en banen te scheppen. Naast een rondleiding door het bedrijf trok Samsom veel tijd uit om zich bij bedrijfsleiding en werknemers te informeren over de bijzondere bedrijfscultuur en filosofie. Rijk Zwaan werd niet voor niets gekozen tot Nederlands werkgever van 2010.

“Ik zie hier een bijzonder bedrijf dat ondanks de crisis groei realiseert. Dat komt misschien enerzijds doordat de vraag niet recessiegevoelig is: groenten en dus ook groentezaden blijven nodig. Maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ook de bedrijfscultuur en –filosofie hier een belangrijke rol spelen”, zei Samsom tijdens een korte toespraak tot het personeel. “Dit bedrijf durft te investeren op de langere termijn en stelt het welzijn van zijn werknemers op de eerste plaats, vóór de winst op korte termijn. Hoe gemotiveerder de medewerker hoe beter het product, is de filosofie. Een bedrijf als Rijk Zwaan maakt me optimistisch.

In Nederland is het optimisme soms ver te zoeken en we komen steeds dieper in de crisis als de consumenten massaal de hand op de knip houden. Onzekerheid over de eigen toekomst versterkt dit alleen maar. Met alleen bezuinigingen komen we echt niet uit de crisis. Daarvoor zijn investeringen en optimisme nodig. Rijk Zwaan komt groeiend door de crisis en bewijst dat zekerheid voor werknemers en goede bedrijfsresultaten hand in hand kunnen gaan.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin