Doorgaan naar artikel

Coronavirus leidt tot extreme prijzen witlof België

Uitschieter prijs witlof door coronavraag. Foto: Joost Stallen.

Uitschieter prijs witlof door coronavraag. Foto: Joost Stallen.

De veilingprijs voor witlof op Belgische veilingen verdrievoudigden maandag 16 maart; een paniekreactie, denkt veiling REO.

Voor Belgische witlof moest de handel maandag plots diep in de buidel tasten, blijkt uit prijsoverzichten van veilingen en internationale prijsoverzichten. De omschrijving ‘verdrievoudiging’ van de prijzen is niet overdreven, erkent veiling REO in het Belgische Roeselare.

Dit lijkt een incident, stelt directeur productie Rik Decadt. De oorzaak van de prijsbeweging moet worden gezocht in de plotselinge koopwoede vanwege het coronavirus. “De grootwarenhuizen doen er alles aan de om rekken te vullen. Ik verwacht dat het zal stabiliseren. We denken dat het in eerste instantie een Belgisch verhaal is.”

Vlaamse prijzen moeilijk te vergelijken met Nederlandse

De Vlaamse veilingen noteerden maandag witlofprijzen tot wel € 4 per kilo, maar laten zich moeilijk vergelijken met prijzen in Nederland. Daar gelden andere kwaliteiten en prijsopslagen . Bij The Greenery kwam bijna niets voor de klok, op heel fijne partijen na voor circa € 0,70. Bij ZON liep het kortgrove aanbod op tot ruim boven de € 1,50 per kilo.

Op de internationale groothandel moest ook het driedubbele betaald worden voor witlof uit Vlaanderen. Het is te verwachten dat kopers bij dat prijsniveau afhaken, weet ook DeCadt.

Prijzen voor andere producten liepen eveneens op, maar niet harder dan 50%. Voor prei was dat een welkome prijsstijging.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin