Doorgaan naar artikel

Copa: openen Russische markt topprioriteit

De EU moet topprioriteit geven aan het openen van de Russische markt. Ook moeten boeren en tuinders meer toegang krijgen tot marktinformatie zodat ze kunnen plannen en zich kunnen indekken tegen risico’s.

Dat vindt voorzitter Martin Merrild van de Europese boerenkoepel COPA.

Merrild, een Deense pluimvee- en nertsenhouder, noemt de economische situatie van veel boeren en tuinders ‘niet vol te houden’. De landbouw wordt volgens hem getroffen door een ‘ongekende crisis’ die in Brussel nog altijd wordt onderschat. Maatregelen die de EU eerder heeft genomen om de sector te steunen, hebben volgens hem weinig impact gehad.

Hulppakket

De EU stelde eerder een hulppakket van €500 miljoen ter beschikking. Later, toen boerenprotest aanhield, is besloten dat melkveehouders afspraken mogen maken voor productiebeperking en landen meer staatssteun mogen verstrekken. De markt voor rundvlees, varkensvlees en zuivel is sinds de EU noodmaatregelen volgens Merrild verslechterd. De prijs van varkensvlees ligt volgens Merrild op het laagste niveau sinds 11 jaar.

Russische boycot

De crisis wordt volgens hem goeddeels veroorzaakt door de Russische importstop voor voedsel uit de EU. De Russische importstop was een antwoord op een EU-boycot gericht tegen Rusland. COPA vindt het oneerlijk dat boeren een hoge prijs betalen voor een politiek besluit.

Mercosur

Merrild uit ook zijn bezorgdheid over de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Mercosur, een Zuid-Amerikaans handelsblok. Het verschaffen van meer markttoegang aan producenten uit met name Brazilië en Argentinië zal volgens de boerenvoorman een ‘catastrofale impact’ hebben op de landbouwmarkt van de EU en dan met name de rundvleesmarkt.

Importen uit de Zuid-Amerikaanse landen voldoen volgens Merrild niet aan de hoge productie-eisen die de EU stelt op het gebied van milieu en kwaliteit. Ook zijn er volgens de bestuurder nog altijd zorgen over voedselveiligheid. Hij eist handhaving van een gelijk speelveld, waarbij dus alleen producten worden toegelaten die precies voldoen aan EU-standaarden.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin