Doorgaan naar artikel

Concurrenten passeren Nederland met AGF-promotie

België heeft EU-miljoenen ontvangen voor promotieprojecten met telers uit Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Ook Polen ontvangt miljoenen van de EU om haar appels op de Duitse markt aan te prijzen. België is een grote ontvanger na de verdeling van EU-middelen voor promotie van groente- en fruitproducten. Het land heeft voor 3 grote promotieprojecten met zijn EU-concurrenten Frankrijk, Spanje en Duitse telers in totaal € 5,5 miljoen ontvangen.

De Nederlandse groente- en fruitsector is nergens bij betrokken en heeft geen projecten ingediend, blijkt uit het overzicht dat de Europese Commissie bekendmaakte. In totaal is € 172 miljoen uitgegeven waarvan 18% naar groente en fruitprojecten gaat.

Lees ook: € 172 miljoen voor EU-promotie landbouwproducten

Samenwerking over de grens

De Belgische promotieorganisatie Vlam heeft met de Duitse telersorganisatie Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse projecten op stapel staan in België en Duitsland. Het gaat om een project van 3 jaar waarvoor het € 1,3 miljoen ontvangt.

Ook is België de coördinator van een project met telersorganisatie Tomates et Concombres de France, met Association d’Organisation de Producteurs Nationale Fraise, en met Asocioacion de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalzas de Andalucia.

In België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje wordt een project van 3 jaar gestart, waarvoor € 3,8 miljoen wordt uitgetrokken.

België coördineert bovendien een project van de European Fresh Produce Association om meer informatie over groente en fruit te onderzoeken (€ 1,2 miljoen). Daarnaast ontvangt België nog miljoenen promotiegelden voor het aanprijzen van zijn producten buiten de EU, in de VS en onder meer Colombia.

Ook Italië heeft verschillende miljoenenprojecten lopen voor promotie van haar producten in onder meer Azië en Midden-Oosten.

Biologisch

Nederland is via Bionext betrokken bij een Italiaans biologisch project om biologische producten te promoten in Frankrijk, Duitsland en Italië.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin