Doorgaan naar artikel

Coforta legt zich neer bij uitspraak komkommerzaak

Image

Coforta (The Greenery) stapt niet naar de Hoge Raad om een uitspraak over een mislukte komkommerafzetproef uit 1997 aan te vechten.

In december oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat een groep komkommertelers recht heeft op schadevergoeding door Coforta.

Daarmee lijkt een einde te komen aan de lange procedure over de roemruchte proef met een nieuw afzetsysteem door het toenmalige VTN. Toch is de procedure nog niet ten einde. De telers starten een schadeprocedure om de schade per bedrijf door de rechter te laten vaststellen.

Het Gerechtshof concludeerde dat de toenmalige directie niet onverantwoord gehandeld heeft door in 1997 het klokverkoopsysteem om te zetten naar een contractsysteem. Wel had de directie na vijf weken moeten bijsturen. De concurrenten van VTN gingen onder de contractprijs verkopen, waardoor veel doordraai plaatsvond bij VTN.

De rechter oordeelt daarmee in de lijn van resultaten uit een deskundigenonderzoek door professor Viaene in 2013. Viaene raamde de schade van Greenerytelers in mei, juni en juli dat jaar op 5,7 miljoen gulden (2,6 miljoen euro). Voor een deel is de schade van de telers overigens al gecompenseerd in de provisie voor het jaar erop.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin