Doorgaan naar artikel

CO2-uitstoot scheepsvervoer verse producten verkleinen

CO2 wordt op schepen uit de uitlaatgassen gefilterd, opgeslagen en later in de havens gelost en dan vervoerd naar de glastuinbouw. - Foto: Canva/pigphoto

CO2 wordt op schepen uit de uitlaatgassen gefilterd, opgeslagen en later in de havens gelost en dan vervoerd naar de glastuinbouw. - Foto: Canva/pigphoto

De digitale transportbemiddelaar Shypple gaat samenwerken met Value Maritime, producent van reinigingssystemen voor schepen. Doel is om de CO2-footprint van vrachtschepen te verkleinen. De samenwerking is vooral relevant voor vervoerders van verse producten, stelt Shypple.

Shypple, opgericht in 2016, is een digitaal platform waar bedrijven hun transporten en de daarbij behorende documentatie kunnen regelen. Het scheelt veel werk en voorkomt fouten als de papierwinkel rondom het transport wordt gedigitaliseerd. Vorig jaar nam Shypple het bedrijf Milestone over, waardoor het ook actief werd in het transport van bederfelijke producten, zoals voedingsmiddelen.

Opgeslagen CO2 vervoerd naar kassen

Door de samenwerking met Value Maritime kunnen de klanten van Shypple hun ecologische voetafdruk verkleinen met een Filtree- en Carbon Capture-systeem. Deze diensten zijn vanaf september beschikbaar voor Shypple-gebruikers. Het Filtree-systeem van Value Maritime filtert zwavel, fijnstof en CO2 uit de uitlaatgassen van schepen. De CO2 wordt op de schepen opgeslagen en later in de havens gelost en vervolgens vervoerd naar kassen.

Volgens de bedrijven stoot de scheepvaartindustrie jaarlijks zo’n 940 miljoen ton CO2 uit. Ongeveer 80% van de wereldhandel komt over zee.

Delen

Image
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin