CO2-emissie grote glasbedrijven gepubliceerd

04-04-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

De Nederlandse Emissieautoriteit heeft een lijst met een kleine 500 bedrijven gepubliceerd en hun uitstoot over de laatste 5 jaar.

Hier zitten bekende glastuinbouwbedrijven tussen, zoals AC Hartman uit Sexbierum, Agrocare, Royal Pride, Gipmans Groep, Harting, Hoogweg, 4Evergreen, De Kabel, Red Harvest en Tas Paprika. Bij een aantal van deze bedrijven is de CO2-emissie in de afgelopen jaren 0 of niet meer genoteerd. Ten opzichte van 2013 hebben deze bedrijven samen 250.000 ton CO2 minder emissie genoteerd in 2017, blijkt uit het overzicht.

Telt mee in totale daling

De Nederlandse Emissieautoriteit telt deze als daling mee in de cijfers voor de totale industrie. Toch is onduidelijk waarom bedrijven niet meer noteren in deze lijst voor bedrijven die in het Europese handelssysteem meedraaien. Volgens een deskundige zijn deze bedrijven nog wel bedrijven met uitstoot, maar is de energie uitbesteed, waardoor de CO2-emissie niet meer of niet volledig wordt toegeschreven aan dat bedrijf. In totaal daalde de uitstoot voor al deze bijna 500 bedrijven met circa 2,5 miljoen ton CO2. Dat is inclusief de 250.000 ton van de glastuinbouwbedrijven.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer