Ciolos komt perziktelers tegemoet

11-08-2014 | Laatste update op 31-08 | |
Ciolos komt perziktelers tegemoet

Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft ingestemd met steun aan producenten van perziken en nectarines. De Europese boerenorganisatie had hier dringend om gevraagd vanwege de slechte prijsvorming van de vruchten.

Door de weersomstandigheden zijn de oogsten in verschillende regio’s tegelijk, waardoor er veel overaanbod is. De Russische importstop heeft de situatie voor de telers verergert, waardoor de druk op de markt nog groter is.

De prijzen van perziken en nectarines zijn gedaald en daarom is dringend actie nodig om de markt te ondersteunen, aldus Ciolos over zijn voorstellen. Hij wil met uitzonderlijke steunmaatregelen het aanbod verminderen en de vraag verhogen. Dit doet de Commissie door het aandeel fruit van de producentenorganisaties dat mag worden opgekocht voor vrije distributie te verhogen van 5 naar 10 procent. Ook vrije telers mogen fruit aanbieden voor de opkoopregeling, hierbij geldt een prijs van 50 procent van de opkoopregeling.

Ciolos benadrukte ‘niet te aarzelen’ om ook andere sectoren te helpen die afhankelijk zijn van export naar Rusland, mocht dat nodig zijn. Hulp voor de perzik- en nectarinesector zat al in de pijplijn, maar werd versneld door de Russische boycot.

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever
Meer over


Beheer