Doorgaan naar artikel

CDA blijft grootste in meeste tuinbouwgemeentes

CDA blijft grootste in meeste tuinbouwgemeentes

CDA blijft grootste in meeste tuinbouwgemeentes

Het CDA blijft de grootste partij in Westland, Horst aan de Maas, Noordoost Polder en nu ook Peel en Maas.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. In het Zuid-Hollandse Lansingerland verliest het CDA een zetel en is de lokale partij L3B de grootste gebleven. In de fruitgemeente Buren (Gelderland) is CDA op de achtergrond geraakt en gezakt naar 1 zetel, terwijl de lokale partij Gemeentebelangen Buren met 8 zetels is verdubbeld in omvang.

Colleges houden meerderheid

In het Zuid-Hollandse Westland, de veruit grootste glastuinbouwgemeente van Nederland houdt het CDA door zetelwinst het initiatief in de collegevorming. Het zittende college, dat een belangrijke tuinbouwagenda uitvoert, lijkt te kunnen blijven rekenen op een meerderheid, maar de grootste oppositiepartij Westland Verstandig is ook gegroeid met 1 zetel. De huidige collegepartners van het CDA, VVD en Progressief Westland (nu uiteengevallen in GroenLinks en PvdA), verliezen wel allebei een zetel. Gemeentebelang Westland, ook collegepartij, blijft stabiel.

In Lansingerland lijkt het zittende college van CDA, ChristenUnie, L3B, D66 ook te kunnen blijven rekenen op een meerderheid. Dat is ook in de Noordoostpolder (Flevoland) het geval, al is CDA bijna gelijk met ChristenUnie geëindigd (100 stemmen verschil).

CDA in Limburg

In Horst aan de Maas houdt CDA, Essentie en PvdA een meerderheid door winst van het CDA van een zetel, maar lijkt door het verlies van Essentie en PvdA een ander college van burgemeester en wethouders in de maak.

In Peel en Maas is CDA weer de grootste partij en lijkt de partij terug te keren in een college. De lokale partij LPM verloor een zetel. De VVD groeide stevig.

‘Aardverschuiving’ Buren

In de fruitgemeente Buren is een forse verschuiving opgetreden na de verkiezingen. De partij Gemeentebelangen Buren is verdubbeld in aantal zetels (8) en VVD verloor een zetel (4). Het CDA is daar nauwelijks een partij van betekenis (1) onder meer door onrust in de gelederen. In deze gemeente is Partij voor de Dieren verdubbeld (2 zetels).

Ook in het Noord-Hollandse Hollands Kroon (waar Middenmeer onder valt) is het CDA niet de grootste partij. CDA groeide wel naar de 3e partij (was 4e partij) van de gemeente, maar de lokale Seniorenpartij blijft er de grootste, gevolgd door VVD.

Beheer
WP Admin