Doorgaan naar artikel

‘Butternuts liften mee met spitskool’

Het werk bij TB&S concentreert zich nu op het uitleveren van sluit- en spitskool. “En van flashpompoenen”, vertelt Michel Timmerman.

Ze worden ook wel ‘butternuts’ genoemd, komen uit Portugal en worden op het bedrijf in Sint Pancras ingepakt voor een supermarktketen. “Je kunt er een lekker soepie van maken en voor in de oven zijn ze ook geschikt”, adviseert hij desgevraagd. Je zou die butternuts ook in Nederland kunnen telen, maar dat geeft een product waarvan de houdbaarheid waarschijnlijk niet geweldig is en de smaak minder. Dan is aanvoeren vanuit Portugal logischer. TB&S heeft het product voor het derde jaar in het programma.

Pompoenen liften mee

De pompoenen liften mee met de Portugese spitskoolteelt van het bedrijf, in aanvulling op de spitskoolteelt in eigen land. De Portugese kool, van een teeltgebied zo’n 80 kilometer boven Lissabon, dekt het gat tussen de Nederlandse productie uit de bewaring en de eerste spitskool af land. Een deel van die Portugese kool wordt door lokale telers geteeld en een deel door TB&S zelf.

Plantwerk goed plannen

Het plantwerk in Portugal was vorige week op een haar na gebeurd. Een week eerder waren de laatste planten in december gezet, in januari volgt nog een allerlaatste planting. Zoals in Nederland regent er in het teeltgebied zo’n 800 millimeter per jaar, het verschil is dat die hoeveelheid er valt van oktober tot in januari. Dat is praktisch 200 millimeter per maand. De grondsoort loopt uiteen van zand tot redelijk zware plakkerige klei. “Dat betekent dat we het plantwerk goed moeten plannen”. De hoofdgrondbewerking bestaat uit ploegen of schijfeggen. “Als we ploegen, hopen we na regen eerder aan de gang te kunnen”. De machines blijven jaarrond in Portugal, net als de twee plantmachines. Het niveau van de bemesting aldaar is vergelijkbar met dat in eigen land, het verschil zit in de aanpak. TB& werkt hier met vloeibare meststoffen, daar met korrelvormige kunstmest, die –inspelend op de neerslag- gedoseerd worden in een basisbemesting en enkele bijbemestingen.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Michel Timmerman

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin