Brabant: telers verleiden tot bijvriendelijke teelt

05-09-2017 | Laatste update op 31-10 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Provincie Noord-Brabant wil met € 750.000 haar bijenprogramma voortzetten en dit meer richten op bijenvriendelijke teelt van gewassen en gras.

Het landbouwareaal moet via subsidies bloemrijker worden en de kwaliteit van de natuur beter, schrijft de provincie in een voorstel voor de vergadering van Provinciale Staten later deze week. Beleid blijft nodig omdat waterkwaliteit achterblijft en Brabant te weinig natuurgebieden telt.

Vooral de landbouw is aan zet, schrijft de provincie. “Om daadwerkelijk verschil te kunnen maken voor bijen in het buitengebied zijn er ingrijpende verbeteringen nodig waarbij de landbouw een essentiële rol speelt.”

Maatregelen niet opleggen

Het gaat er in het programma Bijenimpuls om verandering te stimuleren. “Wij kunnen deze maatregelen niet opleggen. We proberen met gerichte acties structurele veranderingen te stimuleren in de bedrijfsvoering van agrariërs. Het beoogde succes kan niet worden afgedwongen.”

Imkers professioneler

Met de maatregel verlegt de provincie haar koers. Het aantal bijenvolken is de laatste jaren met ruim 35% toegenomen en ook het aantal imkers neemt sterk toe. Imkerverenigingen hebben de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt in hun professionalisering. Daarop hoeft de provincie zich niet langer te richten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer