Doorgaan naar artikel

Bouw CO2-afvang van start

CO2 afvanginstallatie. - Foto: Twence

CO2 afvanginstallatie. - Foto: Twence

Deze week is het officiële startsein gegeven voor de bouw van een CO2-afvang bij Twence, die grotendeels ten goede komt aan de glastuinbouw.

Met de onthulling van het bouwbord zijn de bouwactiviteiten ingeluid van een grootschalige CO2-afvanginstallatie bij Twence in Hengelo, die eind 2023 operationeel zal zijn. Twence wekt voornamelijk energie op uit niet-herbruikbaar rest- en bedrijfsafval. Het is de grootste producent van duurzame energie in Overijssel.

CO2-afvang

Een deel van de CO2 die vrijkomt bij het opwekken van energie zal Twence afvangen en hergebruiken. De gepatenteerde CO2-afvangtechnologie van het toonaangevende Noorse bedrijf Aker Carbon Capture biedt een unieke, milieuvriendelijke oplossing voor het afvangen van CO2-emissies. De CO2 wordt in vloeibare vorm beschikbaar gesteld voor onder meer de glastuinbouw.

Subsidie

Eerder, in november 2021, heeft het ministerie van Economische Zaken een subsidie beschikbaar gesteld van € 14,3 miljoen, omdat het initiatief ook bijdraagt aan de nationale doelstelling om de CO2-uitstoot snel te verminderen én omdat het een voorbeeld is voor andere grote bedrijven in de industrie in binnen- en buitenland.

Beheer
WP Admin