Bonduelle weet omzet op peil te houden

07-08-2019 | |
Foto: Reuters/Regis Duvignau
Foto: Reuters/Regis Duvignau

De Franse groep Bonduelle heeft in het boekjaar tot 30 juni een omzet gedraaid van bijna € 2,8 miljard, nagenoeg evenveel als in de voorafgaande periode.

In Europa werd een kleine procent meer verkocht maar elders in de wereld, met name Noord-Amerika, liepen de verkopen met 5% terug. Bonduelle vreest dat de resultaten in het lopende boekjaar onder druk zullen staan door de aanhoudende droogte en hitte waarbij boeren met name in Frankrijk vaak niet mogen irrigeren.

In de VS is Bonduelle getroffen door het vertrek van een grote afnemer en door een voedselschandaal

“Het seizoen is zeer moeilijk begonnen”, staat in een jaarbericht. In een aantal landen is het gelukt met de afnemers hogere prijzen te bedingen maar met name in Frankrijk zelf bleek dat tot nu toe niet mogelijk. Bovendien meldt het bedrijf dat de concurrentiedruk zowel in Europa als in Noord-Amerika nog altijd erg zwaar is.

Bonduelle vreest dat de resultaten in het lopende boekjaar onder druk zullen staan door de aanhoudende droogte en hitte. - Foto: Reuters/Regis Duvignau

Bonduelle vreest dat de resultaten in het lopende boekjaar onder druk zullen staan door de aanhoudende droogte en hitte. – Foto: Reuters/Regis Duvignau

Europa goed voor helft omzet

Bonduelle haalt rond € 1 miljard van de omzet uit conserven, eenzelfde bedrag uit diepvries groente en fruit en de rest uit verse salades en dergelijke. Europa is daarbij goed voor de helft van de omzet, een percentage dat de laatste jaren is teruggelopen door overnames in de VS. De Europese activiteiten van beide merken, Bonduelle en Cassegrain, blijven ondanks bedrukte marktomstandigheden toenemen.

Zoeken naar ander eetmoment

Het Franse bedrijf kan naar eigen zeggen marktaandeel winnen door voortdurend te innoveren met producten in andere vormen en voor een ander consumptiemoment. In de VS is Bonduelle getroffen door het vertrek van een grote afnemer en door een voedselschandaal rond met e.coli besmette Romaine-sla wat het Franse bedrijf zo’n € 10 miljoen schade heeft berokkend. Bij diepvries- en conservengroente lopen de zaken in de VS echter beter. Verder wordt nog gemeld dat Bonduelle vorige maand de Russische producent van diepvriesgroente LLC Shock heeft overgenomen.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk


Beheer