Bonduelle betaalt meer om Franse tuinders te steunen

28-01-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Bonduelle-fabriek in Estrees, Noord-Frankrijk. - Foto: AFP
Bonduelle-fabriek in Estrees, Noord-Frankrijk. - Foto: AFP

Bonduelle verhoogt de prijs die het bedrijf betaalt aan tuinders in het Noordwesten van Frankrijk.

Het bedrijf wil de tuinders op deze manier steunen bij de overgang naar meer ecologische teelten en ook helpen problemen door klimaatverandering op te vangen. “We reageren positief op het appèl van onze partners in Hauts-de-France voor een legitieme herwaardering van de prijs per hectare om de kosten voor alternatieve teeltmethoden op te vangen.”

Akkoord met twee producentenorganisaties

De fabrikant van conserven, diepvriesgroente en versproducten heeft daartoe een akkoord gesloten met de twee producentenorganisaties waarmee ze al samenwerkt, OPLVert en Oplinord. Die verenigen telers in de regio langs de Belgische grens rond Calais en omstreken.

Vandaag de dag biedt de prijs voor onze producten ons niet de mogelijkheid om nieuwe kosten te financieren

Voorzitter Eric Legras van OPLVert

Vraag van de maatschappij

Voorzitter Eric Legras van OPLVert: “Sinds tien jaar werken onze organisaties aan de evolutie van hun teelttechnieken. Doel is een duurzame tuinbouw te ontwikkelen die aan de vraag van de maatschappij tegemoetkomt. Die praktijken leiden tot kosten en belangrijke investeringen. Vandaag de dag biedt de prijs voor onze producten ons niet de mogelijkheid om deze nieuwe kosten te financieren.”

Ook elders in keten

Bonduelle heeft zijn leveranciers de laatste jaren al ondersteund bij die activiteiten, maar wil dat nu intensiveren door de te betalen producentenprijs op te voeren. Het concern hoopt daarbij dat dat ook elders in de keten wordt opgevangen, tot aan de consument toe. “Wij rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van alle actoren in de keten, om de prioriteit te verschuiven naar het gemeenschappelijke doel om de kennis en kunde van de boeren en de regionale Franse productie te behouden en het invoeren van agro-ecologische praktijken mogelijk te maken”, zegt general manager Europa Jean-Christophe Sibileau.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk


Beheer