Doorgaan naar artikel

Bloemkooltelers gaan betalen voor collectief onderzoek

De kerngroep bloemkool roept telers op € 5 per hectare bij te dragen aan collectief onderzoek.

Het is een vrijwillige heffing van € 5 per hectare, maar de kerngroep doet een beroep op het collectieve gevoel van de bloemkooltelers. In Nederland beslaat de teelt circa 3.000 hectare.

Weerbare teeltstrategieën

Het onderzoek moet zich in eerste instantie vooral richten op weerbare teeltstrategieën, optimale benutting van data en groene gewasbescherming. De bloemkooltelers sluiten aan bij een project van de topsector tuinbouw samen met het broccolinetwerk, het Spruiten-collectief en RoDeKo in het onderzoeksprogramma Volhoudbare Duurzame Koolteelt.

De kerngroep bloemkool bestaat sinds 2019. De kerngroep verwacht dat het bedrijfsleven de inleg van telers zal verdubbelen, waardoor meer armslag mogelijk wordt voor onderzoek. Vanuit de bloemkoolsector is er tot nu geen collectief onderzoekspotje zoals dit er in de andere gewasgroepen wel is.

Knelpunten oplossen

Een van de kerngroepbestuurders is bloemkoolteler Wim Reus. Hij vindt het belangrijk dat de teelt collectief onderzoek organiseert. “We kunnen het niet als eenling organiseren voor knelpunten als bijvoorbeeld de koolgalmug. In de toekomst komen minder bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Hoe houdt je de bestrijding dan effectief?” Dat het onderzoek via Vollegrondsgroente.net zoveel mogelijk samen wordt gedaan met organisaties uit broccoli, witlof en spruitkool is een ander pluspunt, stelt hij.

Op maatregelen inspelen

Nog een voordeel van collectief onderzoek is dat snel duidelijk wordt of geplande overheidsmaatregelen wel haalbaar zijn. Het onderzoek kan dan argumenten verschaffen bij overleg met de overheid.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin