Bloemkool op vrije markt brengt 45 tot 50 cent op

De internationale vraag naar bloemkool blijft wat achter.  Foto: Peter Roek
De internationale vraag naar bloemkool blijft wat achter. Foto: Peter Roek

Er is veel bloemkool, de vraag is beperkt en het is warm. Dit zorgt ervoor op de vrije markt voor prijzen van zo’n 45 tot 50 cent.

Precies een week geleden (op 5 juli) kwam de prijs voor bloemkool ook in deze rubriek ter sprake. De stuksprijs voor bloemkool ligt op 80 tot 90 cent, werd toen aangegeven. Die berichtgeving was voor Noord-Hollandse bloemkoolteler Ton Slagter reden om toch even contact op te nemen. Die 80 à 90 cent gold misschien voor de afzet in België, maar voor Nederland was een stuksprijs van rond 75 cent realistischer, merkte hij op.

Tijdelijk wat meer aanbod

De prijzen van nu zijn volgens Slagter het gevolg van een tijdelijk groter aanbod. “Niet iets om je heel druk over te maken, dergelijke ophopingen komen wel vaker voor. Ik verwacht volgende week weer wat minder aanvoer.”

De beperkte vraag hangt vooral samen met wat minder export. Italië, Frankrijk en landen in Oost-Europa zijn nog niet in beeld, of minder dan andere jaren in deze periode. “De vraag is niet overdreven, het is allemaal wat rustig.”

Bloemkoolacties supermarkten

Ten opzichte van vorige week is de bloemkoolprijs in het winkelschap gezakt, van gemiddeld € 1,79 naar € 1,29 (Plus, Albert Heijn), en naar € 1,39 (Aldi). Daar kun je als bloemkoolteler wat mee Jumbo hanteert nog wel haar ‘altijd lage prijs’ à € 1,79. Dat is ook nog een mooie consumentenprijs.

Prognose: aanhoudend warm zomer weer is niet direct in het voordeel van bloemkool.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer