Doorgaan naar artikel

‘Bloemkool oogsten tijdens Lutjebroeker kermis’

- Foto: Lex Salverda

- Foto: Lex Salverda

Zoals jullie weten, oogsten wij vanaf eind maart tot eind december bloemkool. Ik doe dat al meer dan veertig jaar en één ding kan ik zeggen: bloemkool valt niet te plannen. Menig adviesbureau heeft zich hierin verdiept, maar niemand komt met een oogstschema dat er een beetje op rooit.

De werkelijke oogst varieert van 30% tot wel 300% van de prognose, en dat meerdere keren per seizoen. Het is voor ons dan ook van groot belang dat we desondanks aan onze afnemer een goed advies kunnen geven over het houden van een actieweek. Bloemkool is immers een goed reclameproduct: het wordt nog steeds veel gegeten.

Communatie met afnemer belangrijk

Communicatie met je afnemer is een van de belangrijkste onderdelen van ons vak. Je kunt je seizoen ermee maken of breken. Als lid van het commerciële team kun je hiervan weleens een nachtje wakker liggen. Gelukkig weten de afnemers inmiddels ook hoe dit kan gaan en is er altijd wel enig begrip als een actieweek moet doorschuiven. Wel bijzonder is dat ze nog steeds niet supersnel kunnen schakelen. Wat voorheen drie weken van tevoren moest worden afgesproken, kan nu in krap twee weken, maar sneller wordt ze organisatorisch te ingewikkeld. Eén winkel kan het binnen een week; die wordt jaarlijks uitgeroepen tot agf-winkel van het jaar. Volgens mij zit hier een verband.

Werkens tijdens kermis

Oogsten vanaf eind maart tot de feestdagen omvat zo’n 38 weken. Eind augustus/begin september is het bij ons altijd kermis. In die veertig jaar hebben we tijdens de kermis maar één keer moeten werken. Dat was in de jaren tachtig, op een zondag. Zondag is de tweede kermisdag, dan zijn we nog een beetje in staat om te werken. De kermis duurt van zaterdag tot en met dinsdag en we maken dan veel uren. Maandag en dinsdag om 9 uur ’s ochtends beginnen en doorgaan tot na middernacht is een echte slijtageslag. Het is ook altijd een hele organisatie om afnemers tijdens deze dagen van bloemkool te voorzien, maar dat lukt ieder jaar weer. Met dank aan ons buitenlands personeel, dat het bedrijf, aangestuurd vanuit de kroeg, draaiende houdt.

‘Bloemkool is niet te plannen, maar nog nooit piek tijdens kermis’

Organiseren was altijd al een grote kwaliteit binnen ons bedrijf en dat komt deze dagen goed van pas. Maar wat ik zei, bloemkool is niet te plannen, toch hebben we tijdens de kermis nooit een piek gehad. Ook dit jaar kunnen we dus weer met een gerust hart vier dagen uit onze bol gaan. Het thema van dit jaar is ‘Op de camping’, maar hopen dat we ’s avonds weer in het juiste tentje belanden…

Beheer
WP Admin