Doorgaan naar artikel

Bloemkool doet het goed

Image premium

Regen en lage temperaturen hebben van het vakantiegevoel weinig overgelaten, met een dempend effect op de aanvoer van bloemkool en meer vraag.

Acties als bij Plus zetten bloemkool nog eens extra in het zonnetje. Het is een reden voor de oplopende prijsvorming voor bloemkool, net als dat overigens nu aan de orde is voor diverse andere vollegrondsgroenten.

De klokprijzen van vandaag illustreren dat met stuksprijzen voor de zessen bij The Greenery en ZON van meer dan een euro. Daarbij valt ook op dat de prijsvorming bij BelOrta en REO nogal wat hoger is dan in Nederland. “In Nederland kopen en in België afzetten”, suggereerde een bron naar aanleiding van deze cijfers.

“Het is duidelijk kolenweer” aldus Guy Jennes van veiling BelOrta, met minder aanbod in vergelijking met enkele weken terug. “We hebben frequent overleg met onze telers. Ze verwachten ook voor de komende weken een gelijkmatig aanbodpatroon.” Verder signaleert hij dat er ook bloemkool door Nederlandse kopers wordt ingekocht, wellicht voor doorvoer naar Engeland.

“Iedereen in Europa zit met een tekort aan bloemkool”, denkt teler Ton Slagter van de firma PN Slagter in Andijk: niet zo zeer doordat de vraag zo groot is, maar doordat er een rem op het aanbod ligt.

Rusland

Het probleem ‘Rusland’ lijkt niet aan de orde, ook omdat het kwantum Nederlandse bloemkool voor export die kant uit beperkt is. Dat geldt niet voor de Poolse bloemkool, die dus elders afgezet moet worden. Ton Slagter: “de huidige schaarste in West-Europa vangt het effect van die wegvallende markt op. Was Rusland echter wel gewoon aan de markt geweest, dan was de prijs voor bloemkool nu wellicht nog wat hoger geweest.” Feit is wel dat Slagter al wel kennis heeft gemaakt met de gesloten Russische grens. Twee weken geleden stond er een vrachtwagen met Slagters bloemkool voor Rusland klaar. Die hoefde niet meer te vertrekken.

De komende twee weken wordt niet verwacht dat het aanbod sterk zal aantrekken en dat de komende plantingen afrijpen in de pas met het verwachte aantal groeidagen. In de loop van september zal de productie weer wat gaan oplopen, is de verwachting.

Verwachting: prijshoudend.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin