Doorgaan naar artikel

Bijna hele budget Ruslandinterventie in Voedselbank

Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese Commissie had tot mei dit jaar voor ruim € 57 miljoen groente en fruit opgekocht voor voedselbanken.

Daarmee werd ruim 86,5% van het budget van de opkoopregeling na de Russische boycot gestoken in verdeling via partijen als voedselbanken. Het niet of groen oogsten van product is in de regeling teruggebracht tot 1,6%. Deze vorm van steun wordt gezien als voedselverspilling, waardoor de vergoeding voor interventie voor gratis verstrekking hoger is.

Voor producten die werden afgevoerd naar veevoer- of biomassaverwerking keerde de Europese Commissie € 7,9 miljoen uit (11,9%).

Sinds het begin van de Rusland-ban in de zomer van 2014 bedraagt de totale gevraagde steun € 451,7 miljoen. De regeling wordt afgebouwd, met dit seizoen vooral aandacht voor fruit.

Nederland zesde ontvanger

Uit een overzicht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland de zesde ontvanger is over het afgelopen jaar. Nederlandse telers ontvingen ruim € 2,0 miljoen voor ruim 8.415 ton groente en fruit. Daarmee had Nederland bijna de helft van het toegekende quotum gebruikt voor met name peen. Polen ontving alleen al 33,7 van het budget afgelopen jaar (€ 22,3 miljoen). Spanje staat met € 12 miljoen (18 %) op plek 2, gevolgd door België, Griekenland en Italië.

De opkoopregeling werd afgelopen jaar vooral gebruikt voor de interventie van appels (48%). Telers in de EU ontvingen € 32 miljoen uit de EU-pot, gevolgd door mandarijn, perzik, wortelen en peren, met aandelen van tussen 5% en 10%.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin