Belgen lokken wilde bijen met hagen

04-01-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Afgelopen maand is in de Belgische fruitstreek Haspengouw meer dan 1.700 meter aan hagen geplant om wilde bijen naar fruitboomgaarden te lokken.

Door het creëren van meer nestmogelijkheden en het verhogen van het voedselaanbod willen de fruittelers meer streekeigen bijensoorten laten bijdragen aan de bestuiving van hun fruit.

Voor de meer dan 1.700 meter aan hagen werden meer dan 5.000 stuks plantgoed gebruikt. De aanplant werd gecoördineerd door Regionaal Landschap en gefinancierd met geld uit de Europese Interreg-spaarpot en geld van de Belgische provincie Limburg, meldt nieuwswebsite Vilt.be.

In 2017 wil Regionaal Landschap doorgaan met het planten van zo veel mogelijk gemengde hagen. Naast het lokken van wilde bijen, moeten de hagen andere nuttige insecten aantrekken die kunnen meehelpen plagen in toom te houden.

800 nestblokken

Regionaal Landschap benaderde niet alleen fruittelers om hagen aan te planten, maar ook gemeenten en de regio Haspengouw. Op die manier wil men werken aan een bredere biotoop voor bijen en andere insecten dan alleen fruitboomgaarden. Vorig jaar werden bij verschillende fruittelers in totaal 800 nestblokken voor wilde bijen opgehangen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer