BayWa grote speler in fruit- en groentehandel

03-04-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Abundunt Robotics
Foto: Abundunt Robotics

Het Duitse miljardenbedrijf BayWa heeft zijn appeldivisie uitgebreid met tropisch fruit en groente.

BayWa is sinds begin dit jaar betrokken bij de tomatenproductie en -handel van een teeltproject in de Arabische Emiraten. Met een lokale investeerder is € 40 miljoen geïnvesteerd in onder meer 10 hectare kassen voor tomatenproductie. Het gaat om jaarrond productie met een waterbesparend systeem.

Minder omzet en kleinere winst in 2018

Voor de verbreding van de activiteiten wijzigde BayWa vorig jaar de naam van de fruitdivisie in ‘BayWa Global Produce’. Die divisie boekte in 2018 een omzet van € 808 miljoen. Dat was 0,3% minder dan in 2017. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China deed de nettowinst 10% krimpen tot € 27,2 miljoen, blijkt uit de jaarcijfers over 2018.

Jaarrond leverancier van groente en fruit

BayWa was al de afzetorganisatie voor fruittelers van de Württembergischen Obstgenossenschaft Raiffeisen eG (WOG). Baywa verpakt en verkoopt op commissiebasis appels van deze 600 Duitse telers. Baywa is eigenaar van het Nieuw-Zeelandse Turners & Growers en van het bedrijf Apollo dat 500 hectare appels teelt en vermarkt. In 2016 nam BayWa TFC Holland in De Lier over, specialist in exotisch importfruit. BayWa kan door zijn positie in Duitsland en Nieuw-Zeeland leveranciers in Duitsland en Azië jaarrond voorzien van appels en koppelt daar dus steeds meer andere fruitsoorten en groente aan. Het tomatenproject in Abu Dabi is gericht op lokale afzet.

Techniek blijft core business van BayWa

Voor BayWa is de fruithandel een beperkt onderdeel. Het concern is groot in agrarische techniek en bouwmaterialen. Recent maakte BayWa bekend ver te zijn in de ontwikkeling van oogstrobots voor appels.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer