Doorgaan naar artikel

Bassin beregening niet innovatief genoeg voor steun

Een fruitteler in Zuid-Limburg kan geen aanspraak maken op Europese plattelandsontwikkelingssteun (POP3).

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg. De subsidie-aanvraag werd afgewezen omdat er net niet genoeg punten voor innovatie en kosteneffectiviteit werden toegekend in de aanvraag. De teler bestrijdt dat de aanleg van een bassin voor hitte- en nachtvorstbestrijding niet innovatief genoeg is, omdat er in het teeltgebied nog geen ervaring mee is.

Kosteneffectiviteit

De provincie Limburg stond als subsidieverstrekker als tegenpartij voor de rechtbank. Over kosteneffectiviteit bestond ook verschil van inzicht. Het oppompen van grondwater is lastig in het gebied, waardoor de investering op zich past in een kosteneffectief beleid. Alleen zijn extreme weersomstandigheden onregelmatig en is de terugverdientijd niet vast te stellen. Een bezwaarcommissie wees deze opvatting van de hand, maar de provincie volgde dat niet.

In Zuid-Limburg niet vaak toegepast

De adviescommissie van de provincie oordeelde verder dat de aanleg van een bassin al veelvuldig wordt toegepast, maar in Zuid-Limburg slechts in enkele gevallen, vanwege moeilijkheden om grote hoeveelheden grondwater op te pompen. Op beide punten mocht de provincie lagere punten toekennen, waardoor de aanvraag terecht niet werd toegekend, oordeelde de rechtbank.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin