Doorgaan naar artikel

SDE helpt ‘bij toeval’ meer tuinders aan aardwarmte

Bij de toekenning van SDE++-steun aan investeringen in duurzame energie zijn in de laatste ronde zeven projecten goedgekeurd waarbij glastuinbouw betrokken is. Toch is de SDE geen zekere ondersteuning, vindt koepel Geothermie Nederland.

In de laatste openingsronde 2023 is veel steun toegekend aan aardwarmte. Voor projecten waar glastuinbouw bij is betrokken zijn 7 aanvragen met een totaal budget van € 791 miljoen gehonoreerd (voor de totale looptijd), blijkt uit cijfers van het ministerie. Eén project is een glastuinbouwproject, de zes andere projecten zijn hybride projecten, dat wil zeggen projecten met warmtelevering aan woningen en glastuinbouw samen.

Aardwarmteprojecten vielen buiten de boot

In 2023 werd voor het eerst een zogenoemd hekje geplaatst voor het SDE++-budget aardwarmte, omdat deze categorie minder snel werd gehonoreerd ten opzichte van andere goedkopere technieken. Daardoor vielen aardwarmteprojecten buiten de boot. Er was € 750 miljoen beschikbaar voor aardwarmte, afgeschermd door hekjes in een pot. Maar met drie andere geothermieprojecten opgeteld (specifieke met warmtepomp voor warmtenetten) is nu toch voor € 1,4 miljard gehonoreerd. De hekjes hebben dus niet gewerkt, stelt Geothermie Nederland, omdat veel SDE-aanvragen van andere categorieën de aanvraag hadden teruggetrokken. “Oftewel een aanzienlijk deel van de aanvragen heeft in de grote SDE-pot moeten mee vissen, en dit zijn de dure projecten, maar desondanks toch geld gekregen. Bij één grote pot was er dus hetzelfde gebeurd.”

Om geothermieprojecten meer zekerheid te bieden is een hoger budget nodig voor de pot. Door de groei van het totale SDE++ budget zou die pot moeten groeien van € 750 miljoen naar € 1,725 miljard. Dat geeft projecten voldoende budgetzekerheid, stelt de koepel voor geothermiebedrijven. Deze projecten hebben vaak een jarenlange voorbereiding.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin