Doorgaan naar artikel

‘Als boycot wegvalt, is Rusland niet meer die topmarkt’

Mocht de Russische boycot wegvallen voor Europese groente en fruit, dan zal de uitvoer weer opkrabbelen, maar de marktpotentie is niet meer dezelfde.

Dat stelt Eric Schmidt in een landenanalyse. Schmidt is namens het ministerie van buitenlandse zaken werkzaam op het landbouwbureau Rusland.

De Russiche consument heeft minder te besteden, de roebelkoers is stevig gedaald en de vraag naar lokale producten is gestegen. De totale fruitconsumptie is door de boycot en economische tegenwind met 20 procent gedaald. De Russen willen zelfvoorzienend zijn. Met name in de zuidelijke regio’s (noordelijke Kaukasus) wordt momenteel fors geïnvesteerd in boomgaarden voor de appelteelt. Ook haalt Rusland de banden aan met landen in de Euraziatische Unie, waar traditioneel grote fruitexporteurs zitten.

Import

Er wordt echter nog veel fruit geïmporteerd. De kwaliteit van dit fruit is echter lager dan men gewend was en anders dan in andere sectoren zal het nog even duren voordat Rusland een gegarandeerd aanbod van fruit over het hele jaar kan garanderen. De doorvoer uit derde landen van in Russische ogen ´exotisch fruit´ is dan ook een handelsstroom voor Nederland die blijft bestaan, maar wel beperkt zal blijven. De Russen zijn namelijk niet bereid elke prijs te betalen voor het in hun ogen exotische fruit, schrijft Schmidt.

Daarnaast zal, indien de sancties worden opgeheven, ook de markt voor bessen en peren weer opkrabbelen, mits concurrerende prijzen worden neergezet naast de huidige leveranciers. De dalende trend, die sinds 2008 in gang was gezet, kan wellicht weer worden opgepakt op het niveau van 2014. Het zal echter een dalende trend blijven, omdat de Russen zullen blijven investeren in het opzetten van eigen productie en de banden met de landen in de Euraziatische Unie, waar traditioneel grote fruitexporteurs zitten, blijven aanhalen, aldus Schmidt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin